Groepssessie familieopstellingen

Tijdens een groepssessie doen we opstellingenwerk in de groep. Hierbij fungeren andere deelnemers als representant in het systeem dat we opstellen. De representanten weten in principe niets van hetgeen ze representeren, ze voelen alleen op dat moment wat er in hun leeft. Iedereen kan dit, ook als je het nog nooit hebt meegemaakt. Zelfs mensen met de grootste scepsis zijn verbaast over wat ze voelen en ervaren wanneer ze in een opstelling staan.

Over mijn werkwijze

We beginnen de dag met een korte introductie en een meditatie. Vervolgens worden de vragen behandeld middels opstellingen. Tussendoor hebben we iedere keer even pauze.

Wanneer je een vraag inbrengt kom je eerst even naast me zitten. We hebben een kort gesprek over je vraag en eventuele belangrijke gebeurtenissen of feiten over je familie. Vervolgens kies ik de representanten uit de groep, bijvoorbeeld een iemand voor je moeder, iemand voor je vader en ook een representant voor de jouzelf. Representanten kunnen ook voor niet-familieleden of abstracties staan, zoals ex-partners, de oorzaak van je ziekte, het misbruik, het overlevingsmechanisme, etc.

De representanten voelen als vanzelf waar ze naartoe bewegen in de ruimte. Ze volgen daarbij het gevoel van dat moment en niet een vooraf uitgedacht concept. Ik laat de representanten vaak vrij bewegen.

Alles wat zij bewegen en voelen is informatie. Soms wordt er weinig gesproken – niet voor, niet tijdens en niet na de opstelling – en soms worden er helende zinnen uitgesproken. We volgen datgene wat zich wil laten zien en kijken wat daarbinnen mogelijk is. Welke interventie of zin de kern raakt. Ik vertrouw er helemaal op dat datgene wat zich ontvouwt precies goed is voor jou op dit moment, en dat de opstelling zijn werk doet. Daar hoef jij als vraagsteller of representant verder niets voor te doen. We hoeven het ook niet te begrijpen of analyseren, alleen te accepteren.

De opstellingen zijn direct, diep en confronterend, waardoor er veel los kan komen. Voldoende innerlijke draagkracht en ruimte is vereist om alles te doorvoelen en verwerken. Ondanks de soms zware thema’s, streef ik naar een veilige bedding, met humor, waar binnen heling kan plaatsvinden.

Praktische info

– Kosten: 75 euro voor het inbrengen van een vraag, 25 euro om aanwezig te zijn als representant.

– Dagen zijn inclusief koffie, thee en lekkers.

– Locatie is Malden, nabij Nijmegen. Dit krijg je allemaal via de mail te horen.

 

Agenda

– Zaterdag 28 mei: alle thema’s en vragen welkom