Voeding, familie en voedingsopstellingen

Als iemand die een hele ongelukkige relatie met voeding (en mijn lijf) had weet ik als geen ander dat we van alles op voeding projecteren.

Voeding vult, voeding leidt af van gedachtes en gevoelens en voeding verdooft de momenten die ik lastig vind. Mijn hele obsessie bracht me lekker in mijn hoofd, maakte dat ik mijn leven kon controleren en het vele overmatig sporten maakte dat ik mijn onrust niet hoefde te voelen. Het leek alsof ik met voeding worstelde maar eigenlijk bleef het echte probleem buiten beeld.

Dit veranderde toen ik terug kon gaan naar de plek waar ik de verbinding met mezelf was verloren. Daar waar de onrust zat. Waar de pijn zat. Waar de eenzaamheid zat. Keer op keer. En nog steeds.

Opstellingen hebben me onwijs geholpen om dit proces aan te gaan. Een opstelling stelt je in staat om je relatie met voeding te transformeren en is daarmee een moment van heling. Een stap.

Dit betekent niet dat één opstelling je in staat stelt om je hele voedingspatroon in 1 keer radicaal te veranderen. Als je al jarenlang op een bepaalde manier met voeding en je lichaam omgaat dan is dat niet door een opstelling van – pak weg 20 minuten – veranderd.

Wel maakt een voedingsopstelling inzichtelijk waarom je je overlevingsmechanisme nodig hebt. Kan je de oorzaak laten zien en daar een helende beweging opgang brengen. Daar zit echte transformatie. Op fundamenteel niveau.

Die werkelijke transformatie zal je nooit in een nieuw dieet of voornemen vinden. Niet in groentesmoothies, niet in koolhydraatarm, niet in het ‘fuck it diet’ en ook niet in maatje 38. Je vindt het alleen binnen in jou. Ik nodig je uit om daar mee naartoe te gaan.